אוקטובר/נובמבר 2018
נפאל, ארץ הטרקים, נחבאת בין שתי מעצמות ענק,הודו מדרום וטיבט מצפון.
נפאל חובה בתוכה נופים שרובנו לא רגילים לראות, בכל זאת, הרי ההימלאיה, ארץ הטרקים הבלתי נגמרת, אין סוף מסלולים מדהימים החושפים פסגות מושלגות, מדבריות וגונגלים עוצרי נשימה.
שונה כל כך מן העולם המערבי, בין קטמנדו בירתה הסואנת אל הפסגות השקטות והגבוהות בעולם, שדות האורז, אין סוף מרחבים ירוקים, אין סוף של אפשרויות בין שמים לארץ בפשטות של נפאל.
אל נפאל הגעתי בסוף ספטמבר, שיא העונה התיירותית, הזמן הטוב ביותר לצאת אל ההרים ולכבוש את נפאל דרך הרגליים.
העברתי תקופה של 6 שבועות בנפאל, בתחילה כל מה שידעתי זה השאני רוצה לעשות טרק “ארוך” וטרק “קצר”, אך איזה טרק לבחור? כל כך הרבה אפשרויות ברכס המדהים הזה שנקרא ההימלאיה.
לבסוף העברתי את ששת השבועות בצורה הבאה:
קטמנדו – 6 ימים
טרק סובב האנאפורנה – 12 יום
פוקרה – 7 ימים
טרק הלנטנג -7 ימים
עמק קטמנדו – 6
ועוד כמה ימי נסיעות (התשתיות בנפאל .. קשה לקרוא להם תשתיות)
קצת מושגים :
“הדיל” –מושג שאני פחות בעד להשתמש בו,הכוונה היא שלא משלמים על החדר אך אוכלים 2 ארוחות בגסטהאוס, אנא לא לפנות במושג זה אל בעלי המלונות, חשוב לזכור שאנחנו חלק גדול מהתיירות בנפאל, בוא נשמור על השם והמוניטין שלנו ונכבד את המקומיים, אנחנו סה”כ אורחים.
פורטר-**שימו לב החל מאפריל 2023 חייב להשתמש בשירותים של מדריך או פורטר בכל הטרקים בנפאל** למעשה סבל שמצטרף אלייך לטרק בתשלום, יש פורטר שלא דובר אנגלית ופורטר מדריך.
ההבדלים הם במחיר וכמובן בשירות, המדריך יכול לתקשר איתך ולהוסיף מעבר. מחיר פורטר לא דובר אנגלית הוא כ15 דולר ליום, פורטר דובר אנגלית כ18 דולר ליום.
- מקובל לתת טיפ לפורטר בסוף הטרק
- פורטר יכול לסחוב עד 15 ק”ג
- אפשר לקחת פורטר כמה לחבר’ה ביחד לחסוך עלויות
המלצה לפורטר מעולה – כמה מעולה ? הוא לא היה פורטר שלי, אלא של אנשים שפגשתי בדרך וחברנו אליהם,שמו ארג’ון והוא עזר לנו לכל הדרך והעשיר לנו את הדרך, ממליצה בחום!
9779849735857+ ארג’ון- ניתן לתקשר בוואטסאפ
פרימיט– אישור שהיה בשמורה.
מחלת גבהים –בעת שאתם מטיילים בהרים, זה אומר שתעלו בגובה, ככל שעולים בגובה אחוזי החמצן באוויר קטנים, מה שגורם לכך שהגוף מקבל פחות אחוזי חמצן ממה שהוא רגיל וצריך.
מחלת גבהים היא דבר אינדיבידואלי וכל אחד יכול לחוות אותה בקצב אחר ובצורה אחרת,הסימפטומים לרוב מופיעים סביב גובה 3000 מטר מעל פני הים.
מחלת גבהים כוללת כמה שלבים וחשוב מאד להקשיב לגוף בזמן שמטיילים בגובה.
בשלב הראשון אתם עלולים להרגיש כאבי ראש קצת סחרחורות ולא מעבר לזה, שלב זה לא אמור להדאיג אותכם ולא מצריך ירידה בגובה אך צריך לשים לב לגוף גם במצב זה ולא לזלזל ואף אם צריך להשאר באותו הגובה לעוד לילה.
בשלב השני אתם עלולים להרגיש לחץ בעורף, לחץ בחזה ועוד, בשלב זה חייב לעצור ולא לעלות בגובה ואף לרדת (400 מטר לפחות)
מעבר לזה זה השלב השלישי, שלב שיכול לסכן חיים, אנא מכם הקישבו לגוף, אל תיפלו ללחץ של קבוצה, קודם כל הבריאות שלכם.
הרצאות על מחלת גבהים –כל יום בשעות הערב, הרב של בית חב'”ד, חזקי, מעביר הרצאה על מחלת גבהים, מומלץ לפני יציאה לטרק ללכת לשמוע.
בנוסף בכפר מאנאנג בטרק סובב אנאפורנה יש קליניקה, מעבירים שם הרצאה בשעות הצהרים ואף בודקים אחוזי חמצן בגוף אם אתם רוצים.
טלפון לוויני – טלפון לוויני הוא דבר מומלץ בעת יציאה לטרק, הוא דרך תקשורת שוטפת עם הקרובים ובמקרה הצורך גם לחילוץ, ניתן להשכיר בבית חב'”ד מכשיר בעלות של 3 דולר ליום, אפשר ואף מומלץ לקחת מכשיר לכמה אנשים ולהוזיל עלויות
דאל בט-המנה הידוע של נפאל, אורז עם עדשים ועוד תוספות קטנות לרוב ירקות, המנה היא למעשה מנת “ריפיל”, כלומר שאתה יכול לבקש שימלאו לך עוד לאחר שאתה מסיים.
מומו-עוד מנת דגל נפאלית, מזכיר גיוזה, כיסונים בצק ממולאים לרוב בירקות או בחזה עוף.
מוניות – באזורים מסוימים בנפאל יותר גמישים לגבי החוקים ויכולים לעלות 5 נוסעים ונהג למכונית פרטית, אך למשל בפוקרה יש פיקוח רחב של שוטרים ושם לא אפשרי לעלות יותר מכמות המושבים, את הנהג שלנו עצרו על כך :/
סליפר – אוטובוס לילה לרוב מחלקים גם שתיה ואוכל כיסאות האוטובוס מאפשרים שכיבה.
לוקאל – אוטובוס מקומי, זול בהרבה, מענה טוב לתקציב תרמילאים מצומצם.
קחו בחשבון כי לעיתים החוויה יכולה להיות מאתגרת בעקבות כך שהדרכים בנפאל לא סלולות ובנוסף אתם עלולים לפגוש תרנגולים מעל ראשכם באוטובוס. אני בטיול בנפאל השתמשתי הרבה בלוקאל וזה בהחלט לא צריך להפחיד אתכם 🙂
קטמנדו
קטמנדו, בירתה של נפאל, כמה שונה מהעולם המערבי, סואנת ומלאת אבק אך גם בשיא הצפיפות אפשר למצוא מקומות קסומים בעיר ההזאת,ממקדשים למסעדות טובות, ערים עתיקות ועוד..
למעשה קטמנדו הייתה פעם מחולקת ל-3 ערי מדינה,פאטן,באקטפור וקטמנדו, היום חלקי העיר נקראים בשמות אלה אך מייצגים שכונות שונות,בכל אחת מהרובעים הללו נמצאת כיכר דורבר של העיר, מרכז עתיק והתרבותי של כל עיר זו הוא אזור העשיר במקדשים.
אטרקציות מומלצות :
מקדש הקופים וכניסה אחורית – מקדש הקופים או בשמו swayambhunath, אחד המקומות הקדושים והיפים בקטמנדו,ניתן לראות את המקדש כמעט מכל מקום בקטמנדו, המקדש יושב על פסגת אחת הגבעות המקיפות את העיר.
המקדש קיבל את שמו מקדש הקופים בשל התגודדות קופים בשטח המקדש, בביקור במקדש קרוב לוודאי שתראו עשרות קופים קופצים ומשתוללים, חוויה קסומה.
הכניסה למקדש עולה כ-200 רופי, אך אם באים מהכניסה האחורית (Buddha park) אין צורך לשלם דמי כניסה.
View this post on Instagram
בודה פארק– מצידו השני של מקדש הקופים, פארק עם פסלים גדולים של בודה,פארק מרשים מאד ועם מעט מזל גם תתקלו בנזירים מדקלמים מנטרות.
הטאמל – רובע התיירותי של קטמנדו, לרוב תשהו רק שם, תמצאו שם באמת הכל, אך אם אתם רוצים לטעום קצת מצדדיה האחרים של קטמנדו אני ממליצה לצאת מהטאמל – אם אתם רוצים לראות את השוק האמיתי של קטמנדו צאו ברגל מהטאמל לכיוון תחנת האוטובוס הישנה בדרך תעברו בשוק האמיתי של קטמנדו, מעבר לזה צאו קצת מהטאמל אל תחששו ללכת קצת לאיבוד 🙂
קיר טיפוס- בקטמנדו בקרבת הטאמל תמצאו את הקיר טיפוס הגדול בנפאל, לא לצפות למרחב עצום,אך בהחלט מספק את חובבי הטיפוס,את הקיר תמצאו באפלקציית מפס מי תחת השם :Sudeeksha bakery café
מקדש פאשופאטינת (pashupatinath temple)-באתר מתקיים כל יום טקס שריפת הגופות של המתים,מראה לא כל-כך מלבב אך חלק נכבד בתרבות הבודהיסטית השולטת בנפאל,כניסה למקדש עולה כ-1000 רופי, ועיקר הטקסים מתקיימים בשעות אחר הצהרים,מחיר נסיעה במונית בעיר הוא כ200 רופי, כ-20 דק’ נסיעה .
כיכר דורבר-מרכז התרבות והדת של כל עיר, בקטמנדו תמצאו 3 כיכרות כאלה בכל רובע -בקטמנדו,בפאטן ובבקטפור,לרוב כניסה לכיכרות עולה כסף כ-1000 רופי לאדם .
אם אינכם מעוניינים לשלם, אתם יכולים להסתובב בסביבה ולהנות מבלי להכנס למתחמים.
פאטן– אחת מערי המדינה שחילקה את קטמנדו פעם, קרובה אל הטאמל, כ-20 דק’ נסיעה במונית יעלו לכם כ-600 רופי למונית.
באקטפור– אחת מערי המדינה שחילקה את קטמנדו פעם, הרחוקה מן השלושה(מחוץ לרינג ראוד) כ-שעה נסיעה באוטובוס מקומי לשם תעלה לכם כ25 רופי ואתם בעיר העתיקה.
קולנוע עם סרטים באנגלית–הכניסו במפס מי את המסעדה :western Tandoori &Naan house-שזו היא מסעדה הודית מעולה ששווה לבקר בה, בצמוד אליה קיים קניון מדהים ממש חדש,עוד לא נמצא באפלקציה קוראים למקום הקומפלקס, מעבר לקניון בקומה הרביעית תמצאו בית קולנוע המקרין כל שבוע סרט אחר באנגלית.
*פעם בשנה סביב נובמבר, נערך בקולנוע פסטיבל סרטים ישראלי למספר ימים, מומלץ לעקוב .
מסעדות מומלצות:
ראודהאוס- מסעדה יוקרתית ומפנקת עם פסטות טובות,פיצות ובשרים טובים, חשוב לציין כי הסניף בפוקרה משמעותית טוב יותר וכדאי לבקר בו בעת הביקור בעיר.
דולצ’ה ויטה- מסעדה איטלקית נחמדה בטאמל, לא לצפות לחוויה קולינרית איטלקית.
News Momo restaurant–מסעדה מקומית שקשה מעט למצוא, כתבו במפס מי (maps me) כפי שרשום פה, המסעדה מספקת אוכל מקומי במחיר מצחיק. עיקר ההתמחות היא במנות מומו המאכל הידוע של נפאל, כיסונים ממולאים בשלל אפשרויות, לרוב בירקות או חזה עוף, המקום למעשה בית לכל דבר עם כמה שולחנות, ממליצה מאד להזמין מומו במילוי תרד וגבינה.
*המקום מציע סדנאות לבישול מומו לכל המעוניין
מסעדת OR2K –מסעדה צמחונית מעולה של בעלים ישראלים ומציע אוכל ים תיכוני בין היתר, שקשוקה חומוס ועוד מגוון מנות מעולות. תמצאו תמיד ישראלים נוספים במסעדה.
*מתחת למסעדה תמצאו שווארמה ופלאפל מעולים ממליצה בחום
פומפירניקל–בית הקפה המפנק של הטאמל, מציע מגוון ארוחות בוקר וצהרים מעולות, ממליצה לטעום את המוזלי שלהם. בית קפה זה קיים כבר למעלה מ-40 שנה! אפשר כמעט לשכוח שאתה בקטמנדו.
*נמצא בצמוד לOR2K
מלון ודורמס מומלצים:
Shree Tibet family guest house –בית מלון במרכז הטאמל לתקציב הבינוני, חדר זוגי עלה סביב ה1200 רופי עם שירותים ומקלחת בתוך החדר, ממליצה בחום.
Wanderthirst – דורמס נחמד קצת מחוץ לתאמל, ניתן להכנס לדורמס של מספר רב של אנשים במחיר של 350 ללילה או להיות בחדר משותף הכולל שירותים ומקלחת במחיר מעט יותר יקר, המקום מגניב עם אווירה טובה ומסעדה משפחתית בכניסה – נוף מגג ההוסטל למטה 🙂
View this post on Instagram
פוקרה
אטרקציות מומלצות:
מצנח רחיפה (paragliding) – חוויה מדהימה לאוהבי הגבהים, עולה כ – 5600 רופי/50 דולר, משך הדאייה כחצי שעה, אך כל התהליך יקח כ-3 שעות ויכלול גם צילום בוידיאו,ממש ממש מגניב ממליצה בחום.
*לא כדאי לאכול לפני לבעלי קיבה רגישה
View this post on Instagram
ראפטינג– בפוקרה יש אפשרות לצאת לכמה סוגי ראפטינג ברמות שונות , הפשוט ביותר ברמת רפדים של 3, וזה עולה עד רמה 5, יש אפשרויות לצאת לראפטינג של יום, יומיים חמישה ימים.
מחיר לראפטינג הנפוץ ביותר הוא 75 דולר שהם 8000 רופי בערך, ברמת רפדים 4 עד 5 הרפטינג כולל לינה באוהלים וכ-5 ארוחות .
פגודת השלום– פגודה מרשימה שנשקפת מכל מקום בעיר, ממוקמת על אחת הגבעות שמקיפות את פוקרה.
מקום נחמד להעביר בו שעה ולצפות בפוקרה מלמעלה.
אפשר להגיע אל הפגודה עם סירה מהאגם של פוקרה ואז לעלות שעה וחצי ברגל.
המלצתי היא לקחת מונית אל הפגודה ולחזור ברגל (דרך מיוערת יפה בירידה ואז לקחת סירה אל צידו השני של האגם)
View this post on Instagram
האגם של פוקרה– אגם נחמד מאד להעביר בו כמה שעות, סביבו תמצאו הרבה ברים ומסעדות טובות, או סתם להעביר כמה שעות בקריאת ספר טוב.
View this post on Instagram
הבאגנס טל– אגם הבגנס, אחת האטרקציות המרכזיות בפוקרה, המקום להגיע אליו לאחר טרק קשה, אגם “להיזרק” בו כמה ימים .
יש ממש הרבה מקומות שהם קצת “ישראליידה” וחלק יותר מבודדים, לחפש את מה שמתאים לכם, תלוי מה מחפשים, בגלל שאין הרבה מקומות לינה יחסית לביקוש באזור החדרים יחסית יקרים לעומת מה שהם מספקים, אז תיהיו מוכנים לכך שהחדרים לא משהו אבל הנוף מעולה 🙂
סדר יום רגיל בבאגנס – לקום ברגוע, שקשוקה , שחיית בוקר מהנה, לקרוא ספר,לשכב על ערסל, ללכת לטייל לצד השני של האגם – מומלץ ומרענן! יש שם גם מסעדות טובות, לא לוותר על דג טוב,זה בהחלט הרעיון שם.
אפשר לאכול אצל שריתה(כולם מכירים פשוט תגידו שריתה) או בסביבתה.
ולאחר רדת החשכה נשאריםבסביבת הגסטהאוס כי אין שום אמצעי תאורה יכול גם להפתיע גשם – אף על פי שזו היא גם חוויה לרוץ בבוץ עם עוד עשרה אירופאיים אחרי שתקעת את הקינוח דגל של הבאגנס – האלו דה קווין
גסטהאוס נחמד – האקונה מטטה 🙂
מסעדות מומלצות :
הג’וסריה– מקום מגניב לארוחות בוקר, גורם לך קצת לשכוח שאתה בנאפל פנו ימינה בטיילת לכו עד הסוף עד שתראו מקום מגניב בשם The juicerycafé תהנו!
The godfather pizzeria – טוענת להיות הפצרייה הכי טובה בעיר, אכן פיצה לא רעה מתנור אבנים טוב, לכו תנסו גם את שאר האוכל האיטלקי במסעדה.
Be happy Restaurant – מסעדה חמודה המציעה מגוון רחב של מנות במחירים זולים.
Marwadi – מסעדה הודית מעולה, האמת שהיחס היה קצת פחות טוב אבל אוכל מעולה.
גסטהאוסים מומלצים :
MOUNTAIN COUNTRY LODGE-גסטהאוס מומלץ, קרוב לסוכנויות ולרחובות הראשיים, מחיר לחדר זוגי כ-500 רופי כולל מקלחת ושירותים בתוך החדר
טרק הלאנטנג
טרק הלנטנג ,הטרק השני שעשיתי בנפאל, אחרי סובב אנאפורנה לקחתי שבוע מנוחה בפוקרה ויצאתי אל הטרק.
בעיני הלטנאנג הוא הטרק הטוב ביותר שעשיתי, הדרך מדהימה והנופים משתנים מיום ליום.
מדוע בחרתי את הטרק הזה?
הייתי אחרי שבועיים של טרק, סובב אנאפורנה, לא הייתי מעוניינת בעוד טרק ארוך וחיפשתי טרק שיתן לי מענה של טרק יחסית קצר ויפה, בקצר אני מתכוונת שלא עובר את השבוע הליכה 🙂
המסלול שאני בחרתי לעשות עבר במסלול הבא:
Sybarobensì – Lama hotel – Langtang -Kyanjin Gumpa- Gumba- Sherpagaon – Sybarobensì
טרק הלנטאנג מתחיל בעיירה sybarobensì וגם מסתיים שם, אך יש כמה אופציות ואף אפשרות להתחבר לעוד טרקים אם אתם מעוניינים .
איך מגיעים ל- sybarobensì?
1)ג’יפ מקטמנדו דרך הסוכניות, יעלה בערך 2400 רופי לאדם אם אתם 6 אנשים בג’יפ.
2)אוטבוס מקומי בעלות של 700-1000 רופי.
הנסיעה לוקחת בערך כ7-10 שעות תלוי בדרך באותו היום והעומסים.
האוטובוס או הג’יפ יעצרו בדרך בדונצ’ה שם רוכשים אישור שיהיה בשמורה (פרימיט).
אופי הטרק:
הטרק מתאפיין בעליות רציניות כל יום ,אך הדרך ממש יפה והעליות לרוב לא מורגשות (בגלל התפרסות על ק”מ רבים כל יום) ,הגובה המירבי של הטרק הוא כ-3900 כך שהוא לא טרק שמתאפיין בגבהים רציניים , אך חשוב לזכור כי עולים כמעט כל יום 1000 מטר, דבר שלא מומלץ, מי שלא רגיל לגבהים מומלץ שאפילו יחלק את הימים על מנת לתת לגוף להתרגל אל גובה ולהמנע מסיפטומים של מחלת הגבהים .
View this post on Instagram
*חשוב לציין כי בחזור לאחר הכפר למה הוטל,אני בחרתי ללכת בדרך העליונה שעוברת בשרפגון, אך אין חובה ורוב המטיילים חוזרים בדיוק מאותו הדרך שבאו, לדעתי כדאי ללכת מהדרך העליונה בחזור גם אם היא מעט קשה יותר, בדרך העליונה מתקבלת דרך מדהימה המשקיפה על כל העמק מלמעלה ונותנת זווית נוספת על הטרק.
בנוסף בדרך העליונה תחשפו לכפרים עם נוף מדהים שכיף לפתוח את הבוקר איתם .
View this post on Instagram
הגסטהאוסים בהם ישנתי לאורך הטרק :
Sybaro bensì ישנתי לילה בתחילת הטרק ולילה בסופו,המלון השני מומלץ ביותר:
1)Hotel Mala– עלה 400 רופי לחדר של 3, בתנאי שאוכלים במסעדה של המלון.
2) Buddha guesthouse– עלה כ400 רופי לחדר בתנאי שאוכלים במסעדה של המלון.
Lama Hotel כפר בו עוברים המטיילים היוצאים והחוזרים, בכפר אין חיבור לחשמל אז לא לצפות ליותר מידי:
Friendly guesthouse– גסטהאוס פשוט ,הראשון בכפר של משפחה טיבטית מדהימה – 100 רופי לאדם בתנאי שאוכלים שם.
Langtang
Chommo village– לא משלמים על החדר ,אך אוכלים ארוחת ערב ובוקר במלון ,משפחה טיבטית מקסימה, קשורים למשפחה שישנו בלאמה הוטל.
Kyanjin Gompa
Hotel mountain view– לא משלמים על החדר,אך אוכלים ארוחת ערב ובוקר במלון ,משפחה טיבטית מקסימה, קשורים למשפחה שישנו בלאנטנג- צמוד למלון יש מאפיה מדהימה,ממליצה ממש על הפאי תפוחים!
Gumba
Hotel view point– לא משלמים על החדר ,אך אוכלים ארוחת ערב ובוקר במלון ,שימו לב היא לא באמת יודעת להכין שקשוקה כמו שכתוב,בביקור האחרון ניסיתי ללמד אותה ,מוזמנים לנסות,מקווה שהיא זוכרת.
Sherpagaon
Tibet Guest House – המלון עם הנוף הכי יפה בטרק,עלה כ300 רופי לחדר בתנאי שאוכלים ערב ובוקר. ממליצה בחום.
מי שמעוניין להמשיך אל טרק האגמים הקפואים יכול להמשיך בדרך חזור לאחר לאמה הוטל ולהתחבר למסלול של האגמים, זה יוסיף לטרק עוד כמספר ימים, תלוי בקצב ההליכה .
עמק קטמנדו
למעשה החוויה האחרונה שלי בנפאל,שישה ימים בעמק, הייתה ללא ספק חוויה מיוחדת ושונה.
חיברה לי את כל מה שספגתי בנפאל ונתנה לי את מה שחיפשתי, כפרים, חוויה מקומית ופשטות.
המסלול שלי עבר בכפרים הבאים:
Bhaktapur – Nagarkot – Dhulikhel -Banepa – Namo Buddha – Panauti – Dhunkharka
בעמק ישנתי ב-4 כפרים שונים:
Nagarkot,Banepa, Panauti,Dhunkharka
בקטפור-עיר עתיקה, אחת מערי המדינה שהרכיבו בעבר את קטמנדו,קחו אוטובוס מ-Old bus Park בקטמנדו אל באקטפור, נסיעה של שעה (20 רופי), העבירו בעיר שעה והמשיכו אל האוטובוס לנאגרקוט (50 רופי).
נאגרקוט– בנאגרקוט ישנתי בהומסטיי של אישה מקסימה בשם פרמילה,פרמילה מארחת בביתה במחיר של 600 רופי ללילה מחיר זה כולל שלוש ארוחות, למעשה הכל, בשטח של בהומסטיי יש חוויה חקלאית שבחלק מהשנה אתם יכולים לעזור בעבודות החקלאיות ולהוסיף חוויה מגניבה .ממליצה בחום.
ליצירת קשר עם פרמילה אפשר לכתוב לה בפייסבוק ,היא עונה יחסית מהר :https://m.facebook.com/profile.php?id=100000804583382
לאחר 2 לילות אצל פרמילה המקסימה המשכנו ברגל אל העיירה דוליקל, יש לומר שדוליקל עצמה לא יפה אבל הדרך אליה מקסימה,שימו לב זה יום הליכה יחסית ארוך ולא קל.
View this post on Instagram
שהגענו לדוליקל ניסינו להבין מאיפה לוקחים את האוטובוס לכפר הבודהיסטי “נאמו בודה” בו תכננו לבקר יום למחרת, הבנו כי חייבים לקחת את האוטובוס מהעיירה באנאפה, אז המשכנו אל העיירה השכנה ,עיירה לא כל-כך סימפטית אבל זה בסדר רק להעביר כדי שם לילה.
ישנו במלון שנקרא black and white קצת קשה למצוא שם מלונות והמלון היה צמוד לתחנה המרכזית שבו האוטובוס יוצא יום למחרת אל המנזר, ממליצה .
בעיירה יש מקדש הינדואיסטי שאני ממליצה לבקר בו במידה ויש לכם זמן:
Place of worship
בבוקר למחרת לקחנו את האוטובוס (עלות של 60 רופי) על המקדש הבודהיסטי “נאמו בודה” (ניתן לישון בכפר עצמו בעלות של 3000 רופי כולל הכל).
המנזר מקסים ואפשר להעביר בו כמה שעות.
View this post on Instagram
לאחר הסתובבות במנזר המדהים ומפגש עם נזירים בגילאים שונים המשכנו לעיירה פנאוטי,הדרך בין המנזר לעיירה היא הדרך היפה ביותר שהלכתי בה בעמק,אני ממליצה לא לוותר עליה .
הדרך יחסית מישורית של שעתיים ,לאורך כל הדרך עוברים בכפרים ושדות חיטה ואורז מדהימים .
View this post on Instagram
פנאוטי – אחת העיירות העתיקות בנפאל,כוללת בתוכה מקדשים עתיקים ואווירה מיוחדת, ממליצה להעביר שם לילה.
אנחנו ישנו במלון בשם : Hotel Panauti
מלון ממש שווה במחיר של 600 ללילה,לאחר כמה ימים בעמק לראשונה זכיתי במקלחת חמה.
המלון קרוב לתחנה המרכזית מה שהקל בבוקר למחרת לקראת הנסיעה לדונקרקה המיוחדת.
בבוקר למחרת יצאנו עם אוטובוס מוקדם לכפר דונקרקה,זה הוא כפר קטן בו מגיעים מתנדבי תבל בצדק ומקדמים את הכפר,הכפר שבו הם שוהים הוא חלק שנקרא Bethanchowk בתוך האזור דונקרקה.
הכפר מנותק לכל דבר, חוויה עוצמתית , בכפר העברתי 2 לילות באחד מההומסטיים שתבל בצדק קידמו אצל אחת מהמשפחות המקומיות.
הורי הנפאלים (המשפחה שאימצה אותי) קיבלו את פני בקבלת פנים נפאלית וערכו לכבודנו טקס כחלק מהטקס קיבלתי שם נפאלי והעברתי יומיים עם המשפחה באחד מחדרי הבית,חלבתי פרה,טעמתי גבינה מהמחלבה המקומית ואפילו קיבלתי שם נפאלי,דולמה:).
View this post on Instagram
ממליצה בחום לבקר שם,גם על-מנת לקבל את החוויה האמיתית מהמקומיים וטעימה מהתרבות שלהם וגם על מנת לקדם את הכפר.
מייל ליצירת קשר עם ההומסטיי בדונקרקה:
Bethanchowkhomestay3@gmail.com
אוטובוס מפנאוטי לדונקרקה עולה כ- 70 רופי,האוטובוס יוריד אותכם בבזאר,ומשם יש הליכה של שעה ,לא לוותר!
View this post on Instagram
אנאפורנה או אוורסט?
לרוב המטיילים הבאים לטרק בנפאל עולה השאלה , אנאפורנה או אוורסט, איזה טרק ארוך אעשה?
ובאמת הטרקים הארוכים שביניהם התלבטתי היו:
EBC- Everest Base Camp
Annapurna circuit
לבסוף החלטתי ללכת על סובב אנאפורנה, טרק האנרפורנה הוא למעשה טרק של בערך 12 יום עם אפשרויות הרחבה שיכולות להאריך את הטרק למעשה עד שלושה שבועות .
מדוע החלטתי ללכת על אנאפורנה? :
א.הטרק מעגלי להבדיל מהאוורסט בייס קמפ שמצריך חזרה בעקבותייך בחלק מהדרך.
ב.יותר קל ביחס לאוורסט – האנאפורנה לא כמו טיול שנתי חבר’ה, יש לבוא ערוכים לימים קשים מאד,להיות מודעים לגובה ולבוא עם נעלים ותיק טובים.
ג.קצר יותר, האוורסט ביחס קמפ יכול להגיע עד 3 שבועות, המסלול הקלאסי של האנאפורנה הוא בערך כשבועיים.
ד.עליה הדרגתית יותר בגובה,דבר המקל על מי שלא רגיל לגבהים
מסלול הטרק :
בסיסההר-סיינג-טל-דנהגיו-צ’אמה-אפר פיסאנג-מנאנג-טיליצו בייס קאמפ(אופציה לאדם טיליצו, מאריך בשלושה ימים)-לאדר-טורונג איי קאמפ- חציית הפס
Besisahar-Tal-Danague-Chame-Upper pisang–Manang-Tilicho base Camp -Churileader-Thorungphadi-Thorung High Camp
View this post on Instagram
אז איפה מתחילים?:
יש אפשרות לצאת לטרק או מקטמנדו או מפוקרה,העיירה ממנה יוצאים לטרק נקראת בסיסהר,בעיירה זו אתם למעשה מוציאים את הפרימיט לשמורה (=פרימיט הוא למעשה אישור שהייה השמורה) הפרימיט לאנאפורנה עולה כ-2200 רופי שהם 20 דולר.
- זכרו כי עליכם להוציא אישור נוסף הנקרא טימס (tims), עלותו גם סביב ה-20 דולר (ניתן להוציא בסוכנות).
לאחר שסיימתם עם הפרימיט בבסיסההר יש לכם כמה אפשרויות
- להשאר ללילה בבסיסההר
- להתחיל את הטרק מהעיירה זו ולהאריך אותו
- לקחת ג’יפ אל הכפר סיינג (Syange)
אני למעשה הלכתי על האופציה השלישית והעברתי את הלילה הראשון בסיינג,עלות הגיפ מבסיסיהר לסיינג היא בערך כ-1000 רופי לאדם, נסיעה של שעתיים וחצי עד שלוש .
יום ראשון להליכה – מסיינג(1160) לטל(1700)
יום די מתון , עליה של 540 מטר,לאורך של 12 קילומטרים,היום מתאפיין בנופים ג’ונגלים
יום הליכה יחסית ארוך, עם עצירות בדרך לקח לנו סביב ה-8 שעות,לקראת ההגעה לטל יש עלייה מעט אינטנסיבית, אך בסופה להגיע אל הכפר מקסים לאחר יום מפרך וללגום תה מסאלה חם, בהחלט מפנק.
יום שני – מטל (1700) לדנהגיו (2300)
יום יחסית קליל,הליכה של 12 קילומטר ועליה של 600 מטר בגובה
יום שבו הנופים מתחילים להשתנות,הפסגות מתחילות להחשף.
יום שלישי – דנהגיו (2300) לצ’אמה (2670)
עליה של 400 מטר לאורך הליכה של 11 קילומטר, יום יחסית קצר ופשוט שבסופו תגיעו לצ’אמה,עיירה מקסימה עם מעיינות חמים ממש מומלץ ללכת לאחר יום זה להתפנק ,הכניסה חינם.
View this post on Instagram
יום רביעי – צ’אמה (2670) לאפר פיסאנג (3300)
מצ’אמה יש אפשרות ללכת בדרך התחתונה או העליונה (אפר או לואר פיסאנג) , הדרך התחתונה קלה יותר, אך הגבוהה יפה יותר. במעלה הכפר יש מקדש, מומלץ לבקר בו בשעת שקיעה ולהסובב בכפר ולהתרגל לגובה.
היום החמישי מאפר פיסאנג (3300) למאנאנג (3550)
יום די ארוך ,עליה לא רבה בגובה, ההמלצה היא לישון במנאנג 2 לילות להרגיל את הגוף לגובה.
היום השישי – שיהיה במנאנג
ממליצה ללכת להסתובב בעיירה, יש בקרבת מקום כמה אופציות:
אגם הגאנגהפורנה– אגם יפיפה במרחק של עשרים דקות הליכה מהעיירה
האייסלייק– יום טיול קשוח עלייה ב1000 מטר וחזרה, אגם גדול ומרשים.
View this post on Instagram
היום השביעי – מאנאנג(3550) לקהנגסר (3850)
לרוב ממנאנג אנשים ממשיכים לטיליצ’ו בייס קמפ (4200) , יום ארוך מאד הכולל עליה של כמעט 1000 מטר.
אנחנו בחרנו לפצל את הדרך בגלל שחלקנו לא הרגשנו טוב, וזה בהחלט היה צעד נכון.
ממאנאנג יש אפשרות להמשיך ישר אל כיוון הפאס ולוותר על הטיליצו.
בזכות הפיצול היום שלנו ארך כ-3 שעות ועליה מתונה בגובה.
View this post on Instagram
היום השמיני– מקהנגסר (3700) לשריקרקה (3900)
יום קצר, שהתחלנו אותו היינו אמורים להמשיך עד הטיליצו בייס קמפ, אך בעקבות זה שאני לא הרגשתי טוב וחוויתי סימפטומים של מחלת גבהים השותפים המליצו לי שנשאר שם לילה ושלא נתקדם באותו היום עוד וכך היה .
היום התשיעי משריקרקה (3900) לטיליצ’ו (5100)
יום ארוך ומתיש עם עליה רצינית אל אגם הטיליצו, בדרך תעברו בטיליצו ביחס קמפ,שם תשאירו את רוב הדברים ותצאו רק עם הדברים ההכרחיים לאגם, מהאגם תחזרו אל הבייס קמפ ללילה (4200).
לאחר הטיליצו החלטנו שמיצינו את הטרק ולאחר כמעט 10 ימים בהרים אנחנו נוותר על הפאס ונחזור למטה.
הפאס עצמו הוא רק מעבר ,מהטיליצו נשאר יומים הליכה ומעבר של פאס, להבנתי הדרך יפה אבל מרוב האנשים שפגשתי בנפאל אכן הפאס לא מרשמים במיוחד כמו הדרך בטרק.
אז אם אתם ממצים, או מרגישים שהגוף מסמן לכם שמספיק,תרגישו בנוח ודעו שראיתם הרוב:)
View this post on Instagram
היום העשירי– הדרך חזרה: מהטיליצו בייס קמפ אל ממאנאנג
הליכה של 5 שעות בירידה
היום האחת עשרה – ג’יפ ממאנאנג לבסיסההר
עלה לנו כ- 5000 רופי לאדם, נסיעה של 8 שעות לא פשוטות בג’יפ .
שהגענו לבסיסההר העברנו לילה נוסף והמשכנו לפוקרה המדהימה.
שוב, מי שממשיך מהטיליצו מתחבר שוב אל השביל לפאס, דרך העיירה לדר ואז אל פדי ואל הפאס.
מהפאס,שהוא שיא הגובה בטרק (5440) יורדים עוד 1700 מטר אל גומסום ומשם אפשר לקחת ג’יפ אל פוקרה או להמשיך רגלית עד הכפרים הקרובים לפוקרה.
הטרק כולל אפשרויות רבות להאריך או לקצר את הטרק הכל תלוי בכם הטרק יכול להיות שבוע וחצי עד שלוש שבועות.
View this post on Instagram
גסטהאוסים לאורך הטרק :
Syange
Anjuguest- מקום נחמד מאד,הכולל חדר עם מקלחת ושירותים,המקלחת קרה, הכיף בגסטהאוס הוא שיש מקום ישיבה מגניב מול הנהר.
Tal
Peaceland- מקום מומלץ ביותר הכולל את הדיל,חדרים פשוטים ללא שירותים ומקלחת,יש אופציה עם בתוספת תשלום.
Danagu
New fullmoon – הגסטהאוס האהוב עלי בטרק,קיבלנו עליו המלצה מבעל המלון בטל, ואכן זה השתלם,חדרים גדולים עם שירותים ומקלחת.גם כולל את הדיל.
Chame
Hotel nurbuling – מקום נחמד עם חדרים קטנים יחסית ללא שירותים ומקלחת, כולל את הדיל.
Upper pisang
Trick horse hotel- כולל דיל,חדרים יחסית חדשים מעץ, עם שירותים ומקלחת ונוף מדהים לפסגת האנאפורנה.
Manang
Hotel manang – המלון הראשון בכפר מלון ממש מפנק וכיף – שימו לב ממאנאנג כבר פחות תפגשו את אופציית הדיל. החדר עלה לזוג 700 רופי.
Shreekharka – סהכ יש 2 גסטהאוסים בכפר.
Tilicho base camp- סהכ יש 3 גסטהאוסים בכפר שימו לב כי בגלל חוסר במקומות לינה ייתכן לישון בחדר האוכל, נסו לשריין לפני במידה ויש לכם את האפשרות.
ציוד לטרק:
1)נעלי הרים טובות – לא לבוא עם נעל חדשה,להרגיל את הרגל מראש.
2)תיק טוב – ממליצה לא להביא הרבה דברים ולבוא עם תיק יחסית קטן,בסוף זה על הגב שלכם, אלא אם אתם לוקחים פורטר.
3)מקלות הליכה – עניין אינדיבידואלי,בעיני עוזר.
4)בגדים טרמים – קר, קר כבר בימים הראשונים שעולים בגובה,לבוא עם חולצה תרמית טובה ומכנס חם.
5)מכנסי טיולים /טייץ – מכנס שיהיה לכם נח איתו
6)מיקרופליז
7)כיסוי נגד גשם
8)משקפי שמש – בעליה בגובה נחשף שלג לעיתים ,חשיפה ללא משקפים עם החזר השמש על השלג עלולה להיות מסוכנת
9)כדורי גבהים, פלסטרים, שפתון
10)ליינר/סדין – לריגישים מבנינו מי שנגעל לישון על מיטות,אני הבאתי ולבסוף לא השתמשתי.
11)שק שינה – אני לא הבאתי, מי שרגיש לקור זה יכול להקל עליו בלילה.
12)קרם הגנה
13)כפפות טובות
14)חמצוואר
15)כובע גרב
16)מגבת
17)כלי רחצה
חשוב לציין שאני לקחתי מבחינת ביגוד רק מה שהכרחי בעיני:
3 חולצות קצרות,2 מיקרופליז, חולצה תרמית,חמצוואר,סופשטשל,2 טייצים,מכנס חם,כפפות,כובע גרב,מגבת וכלי רחצה.
ויזה לנפאל:
אז אנחנו צריכים ויזה לנפאל, אך אין צורך להוציא ויזה מראש, אלא ויזה בהגעה לשדה בקטמנדו.
יש אפשרות להוציא ויזה ל- 15 יום בעלות של 30$ או ויזה ל-30 יום בעלות של 50$ או ויזה ל90 יום בעלות של 125$.
ממליצה לעשות ל-3 חודשים ולעשות את הדברים ברגוע, אחרת יש לגשת למשרדי ההגירה ולשלם הארכה,ניתן להאריך את הויזה בקטמנדו ובפוקרה בעוד 15 יום (45$), ועוד 3$ עבור כל יום מעבר.
סים מקומי:
Namaste- החברה המומלצת ביותר עם הכיסוי הרחב יותר,יעילה בכל נפאל וגם לטרקים בהרים .
Ncell-גם מומלצת וזולה יותר, אך פחות מומלצת להרים.
מחיר לחודש נע סביב 3500-4000 רופי עם חבילה של 5 ג’יגה .
אפשר למצוא סים גם ב-1000 רופי של חברת Ncell עם חבילה פשוטה.
עונות מומלצות:
בנפאל שתי עונות, עונה רטובה ויבשה אך יש 2 תקופות קצרות המתאימות לעליה להרים ויציאה לטרקים:
אמצע ספטמבר עד אמצע נובמבר – תחילת העונה היבשה,מזג האוויר נעים ולא מקפיא בהרים (קר בהרים לבוא עם ביגוד חם).
מרץ עד אפריל – מתחיל להתחמם לאחר החורף והשבילים פורחים.
עלויות:
עלות של חודש בתקציב תרמילאי (טרקים,מלונות פשוטים,תחבורה יבשתית,מעט אטרקציות) נעה סביב 1800-2000 שקל.
חשוב לדעת:
– יום ממוצע בטרק עולה סביב ה-1500 רופי,ההמלצה היא לבוא עם יותר על מנת לא להתקע בהרים.ההמלצה היא לבוא עם 2500 רופי ליום.
– כספומט הטוב ביותר למשיכה הוא nabil bank, מקסימום משיכה 35,000 רופי ,עמלה של 500 רופי.
אני ממליצה להוריד את אפקלציית מפס מי לכל יעד בעולם, המושגים שרשמתי בפוסט המסעדות,המלונות הכל נמצא שם ועוזר בהתמצאות.
View this post on Instagram
חג הטיהר- מתרחש בסוף אוקטובר תחילת נובמבר,הרחובות מתמלאים במנדלות,ילדים רוקדים ברחובות,הכלבים מתקשטים,פשוט צבעוני
מ ד ה י ם, כל הכבוד על הפירוט, הכתיבה, ההמלצות. את אלופה.